Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Američan (13) protestoval proti vojne v Kórei

Jonathana (v strede) zatýka policajt v civile (vpravo)
Jonathana (v strede) zatýka policajt v civile (vpravo)

PEKING - Čínska polícia dnes nakrátko zadržala 13-ročného Američana, ktorý v centre Pekingu agitoval za vytvorenie mierového parku na hranici oboch Kóreí.

Jonathan Lee z amerického štátu Mississippi na známom pekingskom námestí Tchien-an-men rozvinul plagát s požiadavkou založenia detského mierového lesa v prísne stráženej demilitarizovanej zóne medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Mladý aktivista požadoval aj podpísanie mierovej dohody, ktorá by po vyše polstoročí ukončila kórejskú vojnu a odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Svojím protestom chcel upútať pozornosť čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Po necelej minúte sa ho však "ujal" neznámy muž, pravdepodobne policajt v civile, ktorý sa zmocnil plagátu a prikázal prítomným novinárom, aby sa rozišli. Spolu s ďalšími dvoma kolegami potom rýchlo odviedol Jonathana aj jeho matku preč. Obaja sa po niekoľkých hodinách vrátili do hotela, odkiaľ sa krátko nato odhlásili a odišli. Podľa filmára Joela Clarka z Leeovho sprievodu čínske úrady vyzvali Leea, jeho rodičov a sestru, aby ešte dnes opustili územie krajiny.

Americký chlapec sa neúnavne snaží presvedčiť lídrov Severnej a Južnej Kórey, Číny a USA, aby začali rokovania o znovuzjednotení Kórejského polostrova.

"Dúfam, že môj protest ich motivuje k tomu, že začnú skutočne rozmýšľať o mieri," uviedol Lee v piatkovom rozhovore pre agentúru Associated Press.

Neúnavný aktivista zaslal svoju mierovú výzvu formou listu prezidentovi USA Barackovi Obamovi, juhokórejskému prezidentovi Li Mjung-bakovi aj severokórejskému vodcovi Kim Čong-ilovi. List čínskemu lídrovi sa mu však doručiť nepodarilo, preto sa rozhodol pre verejný protest na námestí Tchien-an-men.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu