Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čína sprevádzkovala najrýchlejší počítač na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čína uviedla do prevádzky najrýchlejší a najvýkonnejší počítač na svete. Za sekundu urobí 2,507 biliardy operácií (2,5 betaflopu). Číňania ho nazvali Tchien-che 1 (Mliečna cesta 1).

Prekonal americký superpočítač Jaguár, ktorý pracuje v Oak Ridge National Laboratory v Tennessee a jeho výkon za sekundu je 1,759 petaflopu. Počítače s takým výkonom sa používajú v meteorológii, na vytváranie klimatických a meteorologických modelov, simulácie výbuchov atómových bômb a vytváranie koncepcií lietadiel.

Avšak nie je celkom isté, či si Čína udrží prvenstvo aj dlhšie. Začiatkom tohto mesiaca bude uverejnený zoznam 500 najrýchlejších superpočítačov na svete. Posledné údaje o nich pochádzajú z júna minulého roku. Medzitým nespala ani čínska konkurencia. Avšak americký New York Times koncom októbra uviedol, že Tchien-che asi nikto neprekonal. Obrovská rýchlosť superpočítačov sa dosahuje početnými paralelne zapojenými grafickými čipmi vo viacprocesorovom jadre.

Kým ostatné superpočítače sú energeticky mimoriadne náročne, Tchien-che potrebuje na svoj výkon len tretinu príkonu elektrickej energie. Počítač postavili v Štátnej univerzite pre obranné technológie v Tchien-ťine, ktorý sa nachádza neďaleko Pekingu. Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu