Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Paraglajding: Stačí im motor a padák

Na jednoduchých strojoch dokážu vyletieť až do troch kilometrov.
Na jednoduchých strojoch dokážu vyletieť až do troch kilometrov.

RAŽŇANY - Stačí im motor a padák. Odvážni muži aj ženy, motoroví paraglajdisti, dokážu vyletieť neuveriteľne vysoko. Na zem sa niekedy pozerajú až z troch kilometrov. Dokázali by vyletieť aj vyššie, nedovolí im to však strašná zima a letové pravidlá. Nemajú pritom žiaden strach.

Pohľad na paraglajdistov môže vyvolať aj zimomriavky. Vo vzduchu ich udržiava len motor, pred ktorým sedia na malom sedadle. Oni však svojho koníčka milujú. Dokonca tvrdia, že ide o veľmi bezpečnú formu športovania. "Aj hranie futbalu či jazda autom môže byť nebezpečnejšia," myslí si Martin Šimko z Prešova (32), ktorý sa venuje tomuto koníčku už päť rokov. "Všetko je o technike a o tom, aby človek dokázal odhadnúť podmienky a svoje schopnosti," myslí si Prešovčan, ktorý sa predtým venoval klasickému paraglajdingu, bez motora. "Motorový paraglajding má tú výhodu, že k nej nepotrebujete kopec. Musíte však mať benzín," smeje sa.

Kúpa motora a náklady na pohonné látky tento šport robia finančne náročným. "Špeciálny, ale ojazdený motor sa dá kúpiť za približne 100-tisíc, na nový potrebujete dvakrát toľko. Za hodinu letu spotrebuje asi 10 litrov 95-oktánového benzínu," hovorí na záver M. Šimko, ktorého tento druh zábavy a relaxu úplne opantal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu