Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dieťa sa narodilo z embrya zmrazeného 20 rokov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

WASHINGTON - V Spojených štátoch sa narodil zdravý chlapec z embrya, ktoré bolo zmrazené takmer 20 rokov. V pondelok to uviedol odborný časopis o plodnosti Fertility and Sterility. Podľa časopisu je to najdlhšia doba, po ktorej sa zo zmrazeného embrya narodilo dieťa.

Matka (42) chlapca sa vyše desať rokov snažila mať so svojím manželom dieťa, ani pokusy o umelé oplodnenie ale nevyšli. Pár preto pristúpil na ponuku lekárov, ktorí žene implantovali embryá, ktoré vznikli pri umelom oplodnení pred 20 rokmi a ich biologickí rodičia ich darovali.

Procedúru rozmrazenia prežili dve zo štyroch embryí. Jedno z nich sa v maternici uchytilo a Američanka tento rok v máji porodila zdravého trojkilového chlapca. Dieťa je biologickým bratom muža, ktorý sa anonymnému páru darcov narodil v roku 1990.

Podľa lekárov je teoreticky možné, že by sa dieťa mohlo narodiť aj z embrya, ktoré bolo zmrazené 40 rokov. Pred súčasným prípadom ale bola najdlhšia doba, po ktorej sa narodilo zo zmrazeného embrya zdravé dieťa, 13 rokov. V roku 2005 tak v USA prišlo na svet dievča, pochádzajúce zo zárodku zmrazeného v roku 1992.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu