Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Banskobystričania budú mať nový hotel: Hneď pri pamätníku SNP!

Vizualizácia nového hotela Zobraziť galériu (3)
Vizualizácia nového hotela (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Pôvodný zámer postaviť hotel pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici sa posunul do celkom novej roviny. Architekti presvedčili investora, aby sa pokúsili vyriešiť celý areál Pamätníka. Investor preto vyhlásil anonymnú architektonickú súťaž na budúcu podobu hotela, ktorá vyvolala obrovský záujem doma aj v zahraničí.

O výsledku rozhodla päťčlenná členná porota zložená z renomovaných architektov. Vzniknúť by mal nielen hotel, ale celkom nové námestie s množstvom zelene, ktoré by pamätník prepojilo s mestom. Najviac sympatií porotcov získal návrh architektonického ateliéru Kusý – Paňák. Autori víťaznej podoby hotela sa v minulosti podpísali pod projekt budovy Národnej banky Slovenska, Slovenského národného divadla, či urbanistické riešenia projektu Eurovea v Bratislave.

„Ide o majstrovské dielo,“ povedal o víťaznom návrhu predseda poroty, profesor Peter Pásztor. Podľa neho táto decentná stavba nie je v žiadnom konflikte s hmotou pamätníka. „Je to akési dokončenie, dopovedanie existujúcej štruktúry mesta,“ uviedol. Väčšia časť stavby bude pod terénom. Hotel preto nebude zacláňať vo výhľade z Kapitulskej ulice na areál Pamätníka, čoho sa mnohí obávali.

Architekta Jana Komrsku, odborníka na urbanizmus, presvedčila o možnej výstavbe hotela aj existujúca zástavba na tomto mieste v minulosti. „Vyzvali sme architektov, aby navrhli objekt, ktorý by nebol v konfrontácii s pamätníkom, ale pomohol s usporiadaním toho priestoru. Chceli sme, aby sa pamätník konečne integroval do mestskej štruktúry. A to sa podarilo,“ povedal Komrska.

O podklady do súťaže požiadalo celkom 257 záujemcov. Svoje práce podalo 72 architektov z Čiech, Maďarska, Kanady a Slovenska. Do druhého kola posunula porota 11 súťažiacich, z ktorých vybrala štyroch najlepších. Investor plánuje zorganizovať výstavu, na ktorej si verejnosť môže súťažné návrhy prezrieť.



Hotel v BB - videospot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu