Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Banská Bystrica si zoberie úver dva milióny eur

Ivan Saktor
Ivan Saktor

BANSKÁ BYSTRICA - Mesto Banská Bystrica si pre výpadok príjmov zoberie úver dva milióny eur na zaplatenie faktúr za už vykonané investičné akcie. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci. Pôžičku zastupiteľstvo v minulom týždni najskôr odmietlo, primátor Ivan Saktor (zvolený za Smer-SD) však dnes jej schválenie znova zaradil do programu a pre väčšiu účasť zastupiteľov podporujúcich primátora návrh poslanci po búrlivej výmene názorov schválili.

"Na tomto úvere visí financovanie malých banskobystrických firiem, ktoré vyhrali verejné súťaže," odôvodnil prijatie úveru Saktor. Mesto spoločnostiam dlží napríklad za opravu chodníkov, ciest či mostov. Investičné akcie sú podľa Saktora rozbehnuté a nedajú sa zastaviť. Mesto si v posledných štyroch rokoch nové úvery nebralo a peniaze potrebuje najmä pre neočakávaný výpadok príjmov v tomto roku. Podľa vedúcej odboru ekonomiky Beaty Farkašovej bol ku koncu júla oproti minulému roku výpadok príjmov 1,79 milióna eur a do konca roku by mal prepad príjmov narásť na 2,1 milióna eur.

Niektorým poslancom sa nepáčilo, že zoznam akcií, ktoré budú z úveru financované, nie je súčasťou uznesenia, ale sú iba v prílohe. "Príloha sa dá meniť, uznesenie nie," podotkol poslanec Martin Baník (SDKÚ-DS). Podľa poslanca Vladimíra Pirošíka (Banskobystrická alternatíva) prijatie úveru nie je dobrá správa pre Banskobystričanov. "Síce sa budú strihať pásky pred voľbami a otvárať mosty, ale prvého januára 2011 príde deň, kedy bude treba tieto úvery splácať," povedal Pirošík. Saktor však v novembrových voľbách znova kandidovať nebude.

Výpadok z podielových daní, ktoré samosprávam prerozdeľuje štát, spôsobil problémy väčšine miest a obcí na Slovensku. Najmä v máji a v júni dostali samosprávy výrazne menej ako v rovnakom období minulého roku. Štát pomáhal samosprávam mimoriadnymi platbami, napríklad vlani v decembri uvoľnil dotáciu 100 miliónov eur, v tomto roku zasa vláda schválila dotáciu sedem miliónov eur na financovanie sociálnych služieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu