Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Banskobystrickí poslanci neschválili 2-miliónový úver

Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor
Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrickí mestskí poslanci dnes neschválili radnici plánovaný úver dva milióny eur. Peniaze malo mesto použiť na dokončenie niektorých investícií aj na bežné výdavky. Zastupiteľom sa nepáčilo ďalšie zadlžovanie mesta, ale aj to, že radnica nespresnila, na ktoré akcie chce peniaze použiť

Primátor Ivan Saktor naopak tvrdil, že mesto by sa v budúcnosti pre neschválený úver mohlo dostať do nútenej správy. Vedenie Banskej Bystrice sa pokúsi poslancov znova presvedčiť a o materiáli dá opäť hlasovať na niektorom z budúcich zasadnutí. V mestskej pokladnici chýbajú najmä peniaze z podielových daní. Podľa vedúcej odboru ekonomiky Beaty Farkašovej bol ku koncu júla oproti minulému roku výpadok príjmov 1,79 milióna eur. "Do konca roku by mal prepad príjmov narásť na 2,1 milióna eur," povedala Farkašová.

Pre hospodársku krízu nemajú podnikatelia záujem ani o odkúpenie mestského majetku, čo spôsobilo aj výpadok kapitálových príjmov. Radnica už presunula na rozbehnuté investície 1,65 milióna eur z peňazí určených na bežné výdavky. Napriek tomu, že poslanci väčšinou plánovaný úver kritizovali, materiál neprešiel iba o jeden hlas. Z 26 prítomných poslancov podporila pôžičku presná polovica.

Problémy s nedostatkom financií majú aj ďalšie samosprávy. Väčšina obcí a miest musela obmedziť výdavky a napríklad Tornaľa je pre nižšie príjmy a rastúce dlžoby už po tretí raz v ozdravnom režime. Úver takmer šesť miliónov eur si zobral aj Banskobystrický samosprávny kraj. Obce a mestá mali z podielových daní získať v tomto roku 3,68 miliardy eur. Najmä v máji a v júni však dostali samosprávy výrazne menej ako v minulom roku.

Štát obciam od vypuknutia krízy v druhej polovici roka 2008 pomáhal mimoriadnymi platbami, pretože okrem hospodárskych problémov im spôsobili výpadok príjmov aj niektoré vládne opatrenia proti následkom poklesu ekonomického výkonu. Napríklad vlani v decembri schválil kabinet pre obce dotáciu 100 miliónov eur. Tento rok im pridal zhruba sedem miliónov eur na financovanie sociálnych služieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu