Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Červené more, ktorým prešiel Mojžiš, údajne rozdelili vetry

Počítačová simulácia rozdelenia Červeného mora
Počítačová simulácia rozdelenia Červeného mora

WASHINGTON - Nová počítačová simulácia amerických vedcov ukazuje, ako sa Červené more mohlo pod vplyvom silných vetrov kedysi rozdeliť a pomôcť tak Mojžišovi a jeho ľudu prejsť ho suchou nohou pri úteku z egyptského otroctva. Výsledky simulácie, ktoré sa takmer zhodujú s udalosťami popísanými v biblickej knihe Exodus, zverejnil časopis Ploche One.

"Rozdelenie vôd možno vysvetliť dynamikou kvapalín. Vietor pohybuje vodnou masou v súlade s fyzikálnymi zákonmi tak, že vytvára bezpečný priechod, a potom náhle nechá vodu, aby sa vrátila späť," hovorí šéf tímu amerických vedcov Carl Drews z Amerického národného centra pre výskum ovzdušia.

Podľa knihy Exodus sa Mojžiš a utekajúci Izraeliti dostali do pasce, kedy na jednej strane na nich tlačila faraónové vojská a z druhej strany im bránilo v postupe more. Vtedy vraj došlo k zázraku, keď silné východné vetry, ktoré viali celú noc, rozdelili hladinu Červeného mora a vytvorili priechod s vodnou stenou po oboch stranách, ktorým Izraeliti mohli prejsť na druhý breh suchou nohou. Keď sa ich faraónovi vojaci ráno pokúšali prenasledovať, utopili sa, pretože vietor ustal a vodné masy sa vrátili naspäť.

Štúdia amerických vedcov je založená na rekonštrukcii pravdepodobnej lokácie biblických udalostí v hĺbke delty Nílu, ktorá sa časom značne posunula.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu