Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rybára zachránili po troch týždňoch na mori

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

CANBERRA - Austrálska nákladná loď zachránila rybára z ostrovného štátu Papua-Nová Guinea, ktorý strávil na šírom mori cez tri týždne potom, čo tam jeho malé plavidlo odniesol silný vietor. V noci na dnešok o tom informoval spravodajský server news.com.au.

Benedict Jor (20) sa sám vydal na lov tuniakov, ale vietor ho zavial na šíre more, odkiaľ sa sám nebol schopný dostať. Zhotovil si na palube úkryt z listov banánovníka, živil sa kokosmi a pil dažďovú vodu, ktorú zachytával do malého kanistra.

Jor sa modlil za záchranu, ale keď si ho prechádzajúce lode nevšimli, začal myslieť na najhoršie. Na mori musel prečkať prudké lejaky a tropické slnko.

Nakoniec si ho asi 650 kilometrov od pobrežia všimol člen posádky nákladného plavidla prichádzajúceho z Číny do austrálskeho Melbourne.

"Takmer som spal a potom som uvidel veľkú loď plávajúcu ku mne a moja loďka sa prevrátila," opísal Jor okamihy pred záchranou. "Kričal som a držal som sa," dodal.

Záchranná operácia nebola ľahká. Kontajnermi plne naložené štyridsaťmetrové plavidlo sa muselo obrátiť o 180 stupňov a priplávať k prevrátenej loďke, až potom mohla posádka Jorovi hodiť záchranné koleso a pomocou lana ho pritiahnuť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu