Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Problémy pri hľadaní partnerky mužom skracujú život

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Muži, ktorí čelia väčšej konkurencii pri hľadaní partnerky, zomierajú o niečo málo skôr ako ostatní muži. Uvádzajú to americkí a čínski vedci. Nová štúdia uverejnená v časopise Demography ukázala, že muži pohybujúci sa v kolektíve, kde bol počet žien nižší ako počet mužov, zomreli v priemere o tri mesiace skôr ako iní muži.

"Ak s ťažkosťami hľadáte partnerku, nakoniec to má efekt na vaše telo a ovplyvní to aj to, ako dlho žijete," citovala agentúra Reuters Nicholasa Christakisa z Harvardskej univerzity. "Očakávaná dĺžka života 65-ročného muža je ďalších 15,4 roka. Pokiaľ sa skráti o tri mesiace, je to veľa," dodal.

Americkí vedci spolu s kolegami z Hong Kongu zistili, že čím väčší je nepomer mužov a žien v určitom kolektíve, tým väčší a výraznejší dopad to má na mužov.

Vedci hodnotili údaje viac ako siedmich miliónov väčšinou starších Američanov. Objavili, že muži, ktorí na strednej škole chodili do tried s väčším počtom mužov ako žien, nežili tak dlho ako ich kolegovia z tried, kde bol pomer vyváženejší. Presný dôvod tohto javu nepoznajú, domnievajú sa však, že ide o kombináciu sociálnych a biologických faktorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu