Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vypracovali manuál ideálneho podania ruky

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Vedec z univerzity v Manchestri vypracoval ideálny spôsob podania ruky, bez ktorého sa obchodný svet nezaobíde. Briti vraj často tápu. Vedec vychádzal zo štúdie zadanej americkou automobilkou Chevrolet. Vyplýva z nej, že až 70 percent opýtaných nepozná zásady tisíc rokov používaného gesta a že pätina osôb sa odmieta týmto zásadám podriadiť.

Pre podnik, ktorého predstavitelia musia podávať ruky zákazníkom, alebo pre dodávateľov rokujúcich o významných investíciách je to znepokojujúci poznatok. "Náš personál musí byť riadne vyškolený, pretože musí vzbudzovať dôveru," tvrdí Les Turton zo Chevroletu.

Preto profesor z fakulty psychologických vied univerzity v Manchestri Geoffrey Beattie definoval základné princípy ideálneho podania ruky platného pre mužov aj pre ženy:

"Pravá ruka, uchopenie celou dlaňou, pevný, ale nie príliš silný stisk uprostred medzi oboma účastníkmi, suchá a mäkká dlaň, asi tri potrasenia s umiernenou energiou. Podanie ruky trvá dve-tri sekundy, po ktorých náprotivku hľadíme do očí s prirodzeným úsmevom a samozrejme na neho tiež vhodne prehovoríme. "

Zle je toto: "mdlé potrasenie ruky značí neistotu, iba letmé podanie zas aroganciu." Beattieho udivuje, že "nikto doteraz tieto pravidlá nevypracoval". Podľa prieskumov si človek za život podá s niekým ruku v 15 tisíc prípadoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu