Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nešťastná láska môže vyvolať v mozgu "šialenstvo"

ilustračné foto
ilustračné foto

RÍM - Láska je ako závislosť na drogách. Najmä keď skončí, dá sa stav osoby, ktorú opustil milenec či milenka, prirovnať k abstinenčnej kríze po konzumácii omamných látok. Dôsledky takéhoto stavu môžu byť nepredvídateľné.

Vyplýva to z výskumu, ktorý publikovali v odbornom časopise Journal of Neurophysiology Lucy Brownová a Saul Korey z Lekárskeho inštitútu Alberta Einsteina na Univerzite Ješiva v New Yorku.

Štúdium mozgu zamilovaného, ktorého jeho priateľka zradila, ukázalo, že sa v ňom intenzívne aktivujú časti, v ktorých sa vytvára túžba a zároveň závislosť na drogách, a to podobne ako pri abstinenčnej kríze, a aj bolesť.

Experti za pomoci elektromagnetickej rezonancie analyzovali to, čo sa dialo v mozgu 15 študentov, ktorých práve opustil ich milenec.

Aktivovali sa im niektoré časti mozgu, napríklad ventrálna tegmentálna oblasť, ktorá kontroluje motiváciu alebo podnety vedúce k uspokojeniu, a nucleus accumbens, mozgové centrum pre pocity slasti, blaha, radosti, potešenia a eufórie (napr. z jedla, sexuálnej aktivity, pohybu, úspechu v práci a v živote alebo z nakupovania). Stranou nezostal dopaminergný systém, ktorý je zapojený do závislosti od kokaínu, ani inzulárny a predná cingulárna kôra, ktoré sú spojené s fyzickou bolesťou a stresom.

Štúdia ukázala, že zrada od milovanej osoby môže viesť k "šialeným" reakciám v mozgu nešťastne zamilovaného, ktoré niekedy môžu viesť k neuváženým činom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu