Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci dokázali spojenie obezity s rakovinou

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Aziati, ktorí sú obézni alebo trpia nadváhou, majú vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na rakovinu ako ľudia s normálnou hmotnosťou. Vyplýva to z rozsiahlej vedeckej štúdie, z ktorej cituje agentúra Reuters.

„Ľudia s nadváhou a obézni ľudia žijúci v ázijsko-tichomorskej oblasti majú podstatne vyššie riziko úmrtia na rakovinu," napísali vedci v štúdii, ktorú uverejnil časopis The Lancet Oncology. „Je nevyhnutné vypracovať nové stratégie ako čeliť epidémii obezity v Ázii a zabrániť tak ďalšiemu zvýšeniu bremena rakoviny v tejto oblasti," dodali vedci, ktorých tím viedla Christina Parrová z univerzity v Osle.

Obezita je považovaná za rizikový faktor u niektorých druhov rakoviny na Západe, ale zatiaľ sa nevedelo, či rovnaké riziko predstavuje aj pre obyvateľov Ázie a Tichomoria. Vedci sledovali štyri roky viac ako 400 tisíc ľudí v Číne, Hongkongu, na Tchaiwane, v Japonsku, Južnej Kórei, Singapure a Thajsku, a tiež aj v Austrálii a na Novom Zélande.

V porovnaní s ľuďmi s normálnou váhou mali účastníci štúdie, ktorí boli obézni, o 21 percent vyššiu pravdepodobnosť smrti na rakovinu, kým u ľudí s nadváhou bolo toto riziko o vyššie o šesť percent. Vedci zistili, že obézne a obézni účastníci boli predovšetkým zraniteľní voči rakovine hrubého čreva, konečníka, prsníkov, vaječníkov, krčka maternice, prostaty a voči leukémii.

V mnohých ázijských krajinách v posledných desaťročiach prudko stúpol počet obéznych ľudí. Na tomto trende sa podpísal v mestách predovšetkým sedavý spôsob života a prechod na tučnejšiu stravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu