Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Česi podávajú nealkoholické pivo aj v nemocniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Podľa vedúceho analytického laboratória pivovarského ústavu Vladimíra Kellnera je nealkoholické pivo vhodné aj pre vodičov. Test podľa neho preukázal, že aj keď vypije človek štyri litre nealkoholického piva za 20 minút, v krvi alkohol nemá.

Česi ako národ pivárov sú podľa odborníčky na zdravú výživu Tamary Starnovskej zvyknutí hasiť smäd týmto penivým nápojom. Má priaznivé zdravotné účinky a nealkoholické sa dáva pacientom v nemocniciach, keď potrebujú podporiť chuť do jedla, povedala Starnovská.

Odborníci na liečenie závislostí ale varujú, že ľudia závislí na alkohole a deti sa majú pivu vyhnúť, a to aj nealkoholickému. Dodržiavanie pitného režimu je podľa Starnovskej dôležité pre zdravie. Denne by mal človek vypiť dva až 2,5 litra tekutín. Pri vyšších teplotách, pri športe alebo pri pobyte v klimatizovaných miestnostiach aj viac. Nápoje s kofeínom vhodné nie sú, telo odvodňujú. Naopak vhodná je čistá voda, bylinkové čaje, prírodné ovocné šťavy, minerálky a nealkoholické pivo.

Starnovská upozornila, že nápoje sa majú striedať, v žiadnom prípade by nemalo všetku potrebu kryť výhradne pivo, aj keď nealkoholické. Česi majú na trhu okolo 450 druhov pív, z nich nealkoholických asi 30. Pivo obsahuje 88 až 96 percent vody, je to zároveň vhodný iontový nápoj.

Pri nedostatočnom pitnom režime hrozia podľa Starnovskej obehové poruchy, vznik močových alebo žlčových kameňov a močových infekcií, poruchy vyprázdňovania, predráždenosť, nesústredenie a bolesti hlavy. Pivo s alkoholom síce upokojí, je s ním ale spojené riziko vzniku závislosti, poškodenia pečene, pankreasu a nervového systému, varoval Kellner.

Problémy s dostatočným zásobením organizmu tekutinami majú vodiči z povolania, ženy, seniori a deti. Najmä ženy nechcú podľa Starnovskej veľmi piť, aby sa nepotili. Riskujú tým podľa nej úpal, pretože potenie reguluje teplotu tela. Podľa Starnovskej nestačí voda v potravinách, z melónu alebo uhorky získa človek len málo vody.

Denná potreba vody v mililitroch na kilogram váhy:
dojčatá 110
deti do 10 rokov 40
dospelí pri 22 stupňoch Celzia 22
dospelí pri 37 stupňoch Celzia 38

 

 






Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu