Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vyrobili vesmírne pivo, jačmeň dopestovali na ISS

Medzinárodná vesmírna stanica
Medzinárodná vesmírna stanica (Zdroj: ČTK)

SAPPORO - Pivovar v japonskom meste Sapporo pripravuje špeciálnu edíciu vesmírneho piva s názvom Space Barley. To je vyrobené z jačmeňa, ktorý vypestovali na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Pivovar vyrobil len 250 kusov šesťbalení tohto špeciálneho nápoja vyrobeného zo štvrtej generácie semien jačmeňa, ktoré predtým strávili päť mesiacov v ruskom laboratóriu na ISS. Napriek tomu, že laboratórne testy potvrdili, že "vesmírne pivo" sa nelíši od toho klasického, je oň veľký záujem. Svedčí o tom aj fakt, že pivovar dostal už viac ako dvetisíc objednávok.

Hovorca spoločnosti Sapporo Breweries pre médiá vyhlásil, že objednávky budú prijímať až do 24. decembra a potom pomocou počítača vyžrebujú šťastných majiteľov kozmického zlatého moku. Nebude to však lacná záležitosť, pretože cena jedného šesťbalenia je 10-tisíc jenov (približne 75 eur), čo je v prepočte viac ako dvanásť eur za fľašu.

Zisk z predaja poputuje na vzdelávacie a výskumné projekty. Pivo je výsledkom japonsko-ruskej spolupráce vypestovať v kozme jedlé plodiny, ktoré budú môcť astronautom slúžiť ako potrava počas dlhších vesmírnych misií. Jačmeň sa na tento účel hodí, pretože dobre znáša vysoké aj nízke teploty a obsahuje veľké množstvo vlákniny a ďalších živín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu