Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Originálne fotky z vašich ciest

Martin Edström (napravo) Zobraziť galériu (3)
Martin Edström (napravo)

Inšpiráciu, ako urobiť tie najlepšie a najoriginálnejšie fotky z vašich ciest, vám prináša medzinárodne uznávaný fotograf Martina Edström, ktorý sa špecializuje na dokumentárne fotenie a fotografie „na cestách“. Tieto zaujímavé tipy pomôžu aj úplným začiatočníkom nasnímať kráso a čaro miest, ktoré plánujete toto leto navštíviť.

Martin Edström v roku 2009 zvíťazil v kategórii „People of the World“ na medzinárodnej súťaži „Travel Photographer of the Year“. Fotky tohto medzinárodne uznávaného fotografa pravidelne uverejňujú časopisy, noviny a webové portály, vrátane takých ako Independent World Report, The British Journal of Photography či Escape 360 Travel Magazine. Martin spolu so svojím neodmysliteľným cestovným doplnkom, fotoaparátom Nikon Coolpix, už precestoval mnohé krajiny Severnej a Južnej Ameriky, Karibiku, ale tiež Ázie, Afriky a Európy.

„Cestovateľské aj dokumentárne fotenie spočíva v neustálom skúšaní nových techník a spôsobov fotenia.“, hovorí Martin Edström a dodáva: „Ak chcete urobiť naozaj originálne fotky, zamerajte sa na nezvyčajné objekty, zaujímavých ľudí alebo sa pozrite na slávnu pamiatku odlišným spôsobom. Na svojich fotkách sa snažím zachytiť zabudnuté miesta a objekty a vyrozprávať príbehy jednotlivcov, ktoré nie sú bežným objektom záujmu veľkých médií.“

 

A tu sú tipy a rady M. Edströma, na ktoré by ste mali pamätať pri fotení:

 

  • Kdekoľvek na svete sa nachádzate, buďte zdvorilí a pred fotením danej osoby ju o to požiadajte – hoci len kývnutím hlavou a ukázaním fotoaparátu. Ľudia by mali mať možnosť rozhodnúť sa, či chcú byť na snímke. Obzvlášť dôležité je to pri fotení osoby alebo skupiny osôb (napr. pri dôležitých náboženských obradoch) a oveľa menej dôležité pri fotografovaní miesta plného ľudí.

 

  • Vynikajúcou vecou na digitálnych fotoaparátoch je LCD obrazovka, ktorá umožňuje okamžite ukázať vaše snímky foteným ľuďom. Ľudia sa na ne radi pozrú a vždy to zlepší ich náladu, ak im môžete ukázať vynikajúcu snímku, ktorú ste práve zhotovili.

 

  • Nezabudnite, že ak uvažujete nad predajom svojich snímok agentúre na komerčné účely, budete potrebovať aj písomné povolenie od každej osoby na snímke.

 

  • Základom každej dokonalej snímky je dobré osvetlenie. Pred fotením preto preskúmajte všetky možné zdroje svetla. Najlepším nástrojom je vaša dlaň - stačí ju podržať na mieste, ktoré chcete fotiť a ak svetlo vyzerá dobre na vašej pokožke, pravdepodobne bude dobre vyzerať aj na portréte.

 

  • Pri fotení krajiny sa niekedy nedá vyhnúť prenikavým tónom vytváraným priamym slnečným svetlom. Ak chcete urobiť skvelé snímky, foťte skoro ráno alebo neskoro popoludní, keď je svetlo najjemnejšie.

 

  • Pri fotení portrétov by ste mali pamätať najmä na oči fotografovanej osoby. Zabezpečte, aby sa v nich nachádzal určitý odraz svetla – už i len malé záblesk či trblietanie v očiach portrét skvelo oživí.

 

  • Nezabudnite, že portréty vyzerajú oveľa pôsobivejšie, ak z nich vyžaruje pocit dôvery fotenej osoby voči fotografovi. Ak dokážete získať sympatie svojho objektu, môžete sa pokúsiť o jeho nasnímanie v akcii alebo zhotovenie snímky, kým sa smeje.

 

  • Pri fotení sa používajú magické čísla a najdôležitejším číslom, ktoré si treba zapamätať, je číslo tri. Či už fotíte objekty alebo ľudí, najpôsobivejšie výsledky dosiahnete, ak budú na snímke presne tri jednotlivé motívy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu