Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Warholov autoportrét vydražili za takmer 30 miliónov

Autoportrét Andyho Warhola sa vydražil za viac ako 20 miliónov eur
Autoportrét Andyho Warhola sa vydražil za viac ako 20 miliónov eur

NEW YORK - Za viac ako dvojnásobok odhadovanej ceny v stredu vydražili autoportrét Andyho Warhola, vedúcej osobnosti amerického pop artu. Za 29 miliónov dolárov (približne 23,5 milióna eur) obraz v aukčnej sieni Sotheby's priklepli kupcovi, ktorý zostal anonymný. Oznámili to dnes tlačové agentúry s odvolaním na údaje aukčného domu.

Odhadovaná cena sa pohybovala medzi desiatimi a 15 miliónmi dolárov (cca 8 až 12 miliónov eur), spolu s províziou aukčného domu za neho nový majiteľ zaplatí celkom 32,5 milióna dolárov (vyše 26 miliónov eur). Obraz pochádza z roku 1986, kedy krátko pred svojou smrťou vytvoril Andy Warhol päť autoportrétov vo veľkom, celostenovom formáte. Exemplár vydražený v stredu pochádzal zo zbierky amerického módneho tvorcu Toma Forda.

Pred polrokom, v novembri 2009, sa dražil iný Warholov autoportrét. Pochádzal z roku 1967, mal menší formát a predaný bol za 6,1 milióna dolárov (takmer 5 miliónov eur). Pri rovnakej príležitosti sa vtedy predal aj Warholov obraz s dolárovými bankovkami, a to za 43,7 milióna dolárov (vyše 35 miliónov eur).

Warhol sa narodil v Pittsburghu rodičom rusínskeho pôvodu, ktorí sa prisťahovali z rakúsko-uhorskej dedinky Miková (dnes severovýchodné Slovensko). Tam tiež vzniklo v uplynulých rokoch jeho malé múzeum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu