Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kontakt s krásnou ženou je stresujúci ako skok z lietadla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Muži, ktorí strávia päť minút snahou upútať pozornosť krásnej ženy, zažijú takú úroveň stresu, že to môže poškodiť ich srdce, varujú vedci z univerzity v španielskej Valencii.

Ako napísal britský denník The Mail on Sunday, ak sa muž pokúša získať krásku, ktorú sám vníma ako "mimo svojich možností", potom je stres, ktorý zažíva, porovnateľný s vyskočením z lietadla. Hladina stresového hormónu kortizol stúpa a infarkt môže byť pravdepodobnejší ako to, že snaha o zblíženie vyústi v rande.

Do štúdie sa zapojilo 84 študentov, ktorým vedci zmerali hladinu kortizolu predtým, než ich jednotlivo nechali osamote s krásnou ženou, ktorú predtým testovaní nepoznali. Po stretnutí so ženou im znovu zmerali hladinu hormónu.

"V tejto štúdii sme predpokladali, že vo väčšine mužov môže prítomnosť krásnej ženy vyvolať dojem, že ide o príležitosť ku vzťahu," uviedli vedci. "Štúdia ukázala, že sa hladina kortizolu zvýšila po päťminútovom, krátkom spoločenskom kontakte s mladou, príťažlivou ženou. Poskytuje to dôkaz, že medziľudská interakcia môže mať vplyv na sekréciu kortizolu."

Pre mužov, ktorým sa zoznámenie s krásavicou podarí a začnú s ňou chodiť, môže byť realita ešte horšia. Štúdia tvrdí, že stres dlhodobého vzťahu môže spôsobiť chronicky zvýšenú hladinu kortizolu, ktorá, paradoxne, vedie k impotencii. Kortizol má však aj pozitívne stránky - môže človeku dodať rýchly prínos energie v krízovej situácii, ktorá mu umožní prežiť alebo prežiť bolesť; vrátane tej spôsobenej rozchodom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu