Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hitom leta je bicyklovanie

Chcete začať športovať a neviete ako? Ideálnym štartom môže byť bicyklovanie. Už dávno to totiž nie je len spôsob prepravy, ale najmä nový druh zábavy. Tomu zodpovedajú aj obchody s cyklistickými potrebami. Ako sa v ich ponuke zorientovať?

Kúpa bicykla nie je krátkodobá záležitosť. "Celkom na začiatku teda treba mať jasno, na čo a akým spôsobom chcete bicykel používať, a koľko doň chcete investovať," pripomína Marek Jurčík z predajne bicyklov Kaktus Bike.

Výška jazdca

Podľa vašich požiadaviek dokáže predajca vybrať bicykel práve pre vás. "Veľmi dôležité je vedieť výšku človeka, ktorý bude na bicykli jazdiť. Tak, ako sa vyberajú topánky podľa veľkosti nohy, vyberajú sa aj bicykle podľa proporcií človeka. Vysokí ľudia potrebujú vyšší rám, aby bicykel ovládali pohodlne a bezpečne. Kto to s predajom bicykla myslí vážne, dá zákazníkovi možnosť vybrať si bicykel na mieru."

Doplnky pre pohodlie

K oddychovému jazdeniu na bicykli patria aj doplnky. M. Jurčík radí na prvé miesto cyklistické nohavice s vložkou: "Často k nám chodia ľudia kupovať iné sedadlá, aby sa im sedelo pohodlne, a pritom robia chybu práve v tom, že nenosia cyklistické nohavice, ktoré majú polstrovanie na správnych miestach." Netreba tiež zabudnúť ani na športovú bielizeň či cyklistické tretry, ktoré zabezpečia lepší prenos sily na pedále. "Dôležitý pri bicyklovaní je batoh s rezervoárom na vodu, miestom pre základné náradie na opravy a nejaké osobné veci," zdôraznil M. Jurčík a vysvetlil: "Dostatok vody je významný, ak si neplánujete cestu od bufetu po bufet."

Doplnky pre bezpečnosť

Prilbu považuje M. Jurčík za štandard: "Na hlavu sa väčšinou dá padnúť iba raz. Prilba môže zachrániť život." K výbave patria aj okuliare, ktoré chránia oči pred slnkom, hmyzom, ale aj blatom. Rovnako dôležité sú rukavice. Ochraňujú ruky aj zápästia a umožňujú bezpečné držanie riadenia aj keď sa spotíte. Chrániče M. Jurčík odporúča len vo zvláštnych prípadoch, napríklad, ak sa zameriavate na extrémny spôsob jazdy.

Trekkingový bicykel

Pre bežného užívateľa je podľa M. Jurčíka najvhodnejší trekkingový alebo krosový bicykel. Najlepšie sa na ňom preveziete po spevnených povrchoch, ale zvládne aj lesnú alebo poľnú cestu. Je dostať ako pánska alebo dámska verzia. Štandard v tejto triede znamená hliníkový rám, odpruženú prednú vidlicu a 3 x 8 rýchlostí. V predajni ho radi dovybavia svetlom a blatníkmi podľa vyhlášky. Cena 5 000 - 30 000 Sk.

Horský bicykel

Pri horských bicykoch je zdôraznená bezpečnosť v lese (pevné kolesá, široké pneumatiky, robustné rámy z ušľachtilých a ľahkých materiálov, odpružené predné kolesá, pri drahších verziách aj zadná stavba). Dobrý štandard v tejto triede predstavujú kotúčové brzdy, ktoré zaberú aj v blate, snehu či daždi. Prevody: 3 x 6-8. Cena sa začína pri štyroch tisíckach a nekončí sa ani pri 100 000 Sk.

Cestný bicykel

Bicykle v tejto triede sa na svojho deduška - známy favorit - ponášajú len zahnutými riadidlami, "baranmi". Úzky plášť pre malý valivý odpor, pri drahších modeloch aj uhlíkové vlákna na odľahčenie rámu. Prevodovky ponúkajú 2 x 10, občas dokonca 3 x 10 prevodov. Cena od 20- do vyše 100-tisíc korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu