Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kvôli kríze míňajú menej za plastické operácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Američania, ktorí sa vlani spamätával z finančnej krízy, minuli za procedúry plastickej chirurgie desať miliárd dolárov, čo je o tri percentá menej ako v roku 2008. Prepad zaznamenali všetky najobľúbenejšie výkony, ako napríklad zväcšenie pŕs, úprava nosa, liposukcia či spevnenie brucha, píše dnes s odvolaním sa na novo zverejnené údaje Americkej spoločnosti plastických chirurgov (ASPS) agentúra Reuters. Najväčší prepad zaznamenala liposukcia.

Podľa celkových čísel bolo najčastejším vykonávaným zákrokom plastickej chirurgie v roku 2009 zväčšenie pŕs (pokles o 6%), zmena tvaru nosa (pokles 8%), plastika očných viečok (pokles 8%), liposukcia (pokles 19%) a spevnenie brucha, pri ktorom chirurgovia odrež[ prebytočný tuk (pokles 5%).

Plastickú operáciu vlani absolvovalo aj 210 000 tínedžerov vo veku od 13 do 19 rokov, čo predstavuje dve percentá zo všetkých vykonaných zákrokov. Najčastejšími operáciami sú v tejto vekovej skupine úprava nosa, zmenšenie prsníkov u chlapcov, zväčšenie u dievčat, operácie odstávajúcich uší a liposukcia. V skupine pacientov starších ako 55 rokov je naopak populárny facelift a obľubu nestrácajú ani menej invazívne zákroky, ako sú botoxové injekcie.

Väčšinu zákazníkov plastických chirurgov tvoria s 91 percentami ženy, z ktorých časť podstupuje takzvanú mamičkovskú premenu zahŕňajúcu spevnenie brucha, liposukciu a spevnenie pŕs.

Žiadny spoločenský odklon od zákrokov plastickej chirurgie sa pritom zatiaľ nečrtá. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnil server RealSelf.com, by viac ako tretina žien a každý desiaty muž podstúpili plastickú operáciu, pokiaľ by sa nemuseli starať, koľko ich to bude stáť.

ASPS je najväčšia organizácia na svete, ktorá združuje certifikovaných plastických chirurgov. Má viac ako 7000 členov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu