Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Španieli ako prví na svete transplantovali kompletnú tvár

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BARCELONA - Španielskym lekárom sa ako prvým na svete podarilo absolvovať kompletnú transplantáciu tváre muža, ktorý mal po dopravnej nehode úplne zdeformovanú tvár.

Operáciu urobili v univerzitnej nemocnici Vall d'Hebron v Barcelone. Unikátny zákrok trvajúci 22 hodín vykonal tím asi tridsiatich špecialistov už 20. marca. Pacient, ktorý päť rokov nemohol poriadne dýchať, prehĺtať a normálne hovoriť, dostal nielen nové svalové tkanivo, kožu, nos a pery, ale aj novú čeľusť, zuby, podnebie a lícne kosti.

Predtým podstúpil pacient deväť operácií na rôznych častiach tváre, ale bez uspokojujúceho výsledku. Preto sa lekári nakoniec odhodlali na úplnú rekonštrukciu tváre. Nad mužom sa vystriedali najmä odborníci na plastickú chirurgiu a neurochirurgovia.

Hoci lekári použili z väčšej časti tkanivo od anonymného mŕtveho darcu, dali si záležať na tom, aby sa operovaný na seba čo najviac podobal a vyzeral tak, ako pred osudnou haváriou. Pacient sa mohol pozrieť do zrkadla asi týždeň po operácii, až keď psychológovia uznali, že je na to pripravený, oznámil vedúci tímu chirurgov Joan Pere Barret.

Vo svete sa už uskutočnilo 11 čiastočných transplantácií tváre potom, čo prvý takúto operáciu úspešne vykonali Francúzi v roku 2005 na žene, ktorú vážne zranil pes. Ďalšie zákroky sa potom robili napríklad v USA, v Číne aj v Španielsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu