Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ruský skladateľ zložil symfóniu o nálezisku zemného plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Industriálna trilógia je názov programovej symfónie, ktorú petrohradský skladateľ Anton Lubčenko zložil na počesť náleziska zemného plynu v polárnom Barentsovom mori.

Dielo venoval skladateľ okrem náleziska ďalším významným priemyselným projektom dnešného Ruska - obriemu železničnému mostu cez sibírsku rieku Juribej a plynovým náleziskám na ostrove Sachalin.

Nálezisko Štokman patrí k najväčším na svete a bude hlavným dodávateľom plynu pre budovaný plynovod North Stream spájajúci Rusko s Nemeckom. Kapacitu náleziská geológovia odhadujú na 3,8 triliónov kubických metrov plynu. Licenciu na jeho využitie má ruský plynárenský monopol Gazprom.

Dvadsaťtriročný autor umeleckého stvárnenia ruskej priemyselnej sily nie je na hudobnej scéne nováčikom. Slávny umelecký riaditeľ petrohradského Mariinského divadla Valerij Gergijev už uviedol Lubčenkovu operu Mauglí zloženú na motívy tragického útoku teroristov z roku 2004 na školu v severoosetskom Beslane.

Podľa správy agentúry RIA Novosti prvé dve vety novej symfónie - Juribeja a Sachalin - predstavil v nedeľu poslucháčom petrohradský Akademický symfonický orchester.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu