Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Psy a mačky sa zle stravujú, priberajú a majú alergie

ilustračné foto
ilustračné foto

PARÍŽ - Psy a mačky, ktoré Francúzi tak milujú, začínajú byť rovnako ako ich majitelia, obézni a alergickí v dôsledku stravy tvorenej konzervami, granulami a ďalšími priemyselnými výrobkami. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na expertov na výživu a zdravie zvierat.

Podľa štúdie z roku 2008 majú Francúzi 7,8 milióna psov a 10,7 milióna mačiek, čo je najviac v Európe. Rovnako ako iné národy priberajú aj Francúzi, z ktorých je každý šiesty obézny, a s nimi aj ich maznáčikovia.

"Zvieratá sú dnes rovnako ako ľudia obete zlej stravy," myslí si Gérard Lippert, ktorý v Bruseli aplikuje zvieratám akupunktúru a skúmal 600 mŕtvych psov. "Psi, ktorí sa živili priemyselnými výrobkami, zomreli o tri roky skôr ako tí, ktorí mali doma varenú stravu," uviedol.

"Liečim obrovské množstvo psov a mačiek s kožnými, pohybovými a tráviacimi ťažkosťami. Granule sú príliš tepelne spracované, a preto sa ničia vitamíny, stopové prvky a ďalšie základné živiny," vysvetlil veterinár. Domnieva sa, že granule obsahujú príliš veľa cereálií, často geneticky upravených. "Z našich psov a mačiek robia prežúvavce!" zdôraznil.

Podľa veterinárky a odborníčka na výživu zvierat Laurence Colliardovej má len 5 percent psov a mačiek doma varenú stravu. "Môžem potvrdiť, že rastie výskyt alergií, hnačiek, ochorení zažívacieho traktu, zápalov kože a obezity najmä u mačiek, pretože granule sú príliš energeticky výdatné," uviedla.

Úspech priemyselne vyrábanej potravy pre zvieratá je podľa nej vyvolaný tým, že varenie je príliš zložité. Niektoré granule majú navyše tú výhodu, že zmierňujú zápach moču a upravujú zloženie exkrementov.

Francúzsky priemysel vyrábajúci potravu pre zvieratá, ktorý mal v roku 2008 obrat via ako 2,7 miliardy eur, popiera škodlivosť spomínaných výrobkov. Tvrdí naopak, že táto strava má výhodu v tom, že zvieratám trvalo zabezpečuje všetky zložky výživy, ktorú podľa veku, životného štýlu a zdravotného stavu potrebujú.

Prvé sušienky pre psov vyrobil James Spratt v Anglicku v roku 1860.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu