Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Na portréte kráľovnej Alžbety I. našli záhadného hada

Na obraze našli ukrytého hada Zobraziť galériu (2)
Na obraze našli ukrytého hada

LONDÝN - Záhadného hada objavili britskí reštaurátori na portréte anglickej kráľovnej Alžbety I. Oznámila to londýnska Národná portrétna galéria, ktorá obraz vystaví prvýkrát od roku 1921.

Na obraze, ktorý neznámy umelec namaľoval na konci 16. storočia, je tudorovská kráľovná (1533-1603) zachytená s kyticou ruží v ruke. Počas storočí sa stav olejomaľby zhoršil a galéria sa rozhodla ju reštaurovať.

Pri skúmaní obrazu infračervenými lúčmi sa ale ukázalo, že maliar pôvodne dal kráľovnej do ruky zvinutého hada, ale nakoniec sa ho rozhodol premaľovať ružami. Podľa galérie to mohlo byť spôsobené nejednoznačnou symbolikou spájanou s obrazom hada. Mohol byť symbolom múdrosti, ale mohol byť tiež spájaný s diablom a dedičným hriechom.

"Ťažko povedať, prečo had pôvodne na obraze bol. Kráľovná rozhodne mala šperky a šaty s emblémami hada, ktorý mal v týchto prípadoch znázorňovať múdrosť. Avšak na žiadnom inom portréte kráľovná Alžbeta hada nedrží," povedala Tarnya Cooperová z Národnej portrétnej galérie.

Obraz bol naposledy vystavený v roku 1921. Tentoraz si ho bude môcť verejnosť pozrieť od 13. marca spolu s ďalšími tromi obrazy slávnej kráľovnej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu