Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Metán uniká z morského dna v Arktíde rýchlejšie, než sa myslelo

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Do ovzdušia uniká zo zamrznutého morského dna v Arktíde viac metánu, ako sa doteraz predpokladalo. Podľa vedcov by tak tento plyn, ktorý zosilňuje skleníkový efekt razantnejšie ako oxid uhličitý, mohol prispieť k zrýchleniu globálneho otepľovania. Ukazuje to výskum, ktorý sa podľa agentúry AP objaví v piatkovom čísle časopisu Science.

"Objem metánu, ktorý teraz uniká z východo-sibírskeho arktického šelfu je porovnateľný s objemom, ktorý pochádza zo všetkých krajinských oceánov," uviedla spoluautorka výskumu Natalia Shakhovová z Aljašskej štátnej univerzity. Podľa nej sa z arktického šelfu dostáva do ovzdušia ročne osem milión ton metánu.

Podľa Shakhovovej však nemožno určiť, či topenie dna a následné uvoľnenie metánu spôsobilo globálne otepľovanie, alebo či má iné, prirodzené príčiny.

Martin Hermann z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka ale zdôraznil, že výskum nepreukázal, či sa metán z arktického dna uvoľňuje rýchlejšie ako v minulosti. "Tieto úniky môžu trvať už od poslednej doby ľadovej," citovala ho agentúra Reuters. Podľa Hermanna sa ale zatiaľ nikomu nepodarilo objem metánu uvoľneného z arktického šelfu zmerať.

Shakhovová tiež v štúdii uvádza, že je potrebné zistiť, či sa metán uvoľňuje rovnakým tempom dlhodobo, alebo či súčasné merania znamenajú začiatok masívneho úniku veľkého množstva tohto uhľovodíka. Náhle uvoľnenie časti metánu uväzneného v arktickom šelfe by totiž podľa nej mohlo znamenať razantný nárast teplôt.

Metán zadržiava teplo asi tridsaťkrát účinnejšie ako oxid uhličitý (CO2). Emisie CO2 sa pritom západné krajiny snažia znížiť, pretože ho označujú za hlavného vinníka globálnej zmeny klímy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu