Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za klimatické zmeny môžu USA, tvrdí bin Ládin

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

KÁHIRA - Usáma bin Ládin sa vo svojom najnovšom odkaze snaží osloviť širšiu verejnosť, keď sa namiesto obvyklých tém, ako je náboženstvo a svätá vojna, nečakane zameral na globálne otepľovanie.

V audiozázname, ktorý v piatok odvysielala blízkovýchodná televízna sieť al-Džazíra, vodca teroristickej siete al-Kájda pripisuje Spojeným štátom americkým a iným priemyselne rozvinutým krajinám zodpovednosť za klimatické zmeny a tvrdí, že jedinou cestou, ako zamedziť katastrofe, je narušiť americkú ekonomiku.

Svet preto podľa neho musí bojkotovať americký tovar a prestať používať dolár. "Účinky globálneho otepľovania poznačili všetky kontinenty. Sucho a púšte sa rozširujú, zatiaľ čo inde sú teraz časté záplavy a hurikány nevídané v predošlých desaťročiach," vysvetľuje bin Ládin.

Poukazuje pritom na odmietnutie Washingtonu pristúpiť k takzvanému Kjótskemu protokolu s cieľom obmedziť celosvetové emisie skleníkových plynov a vykresľuje USA ako otroka veľkých korporácií, ktoré sú "skutočnými zločincami proti svetovému podnebiu".

Tie rovnako nesú vinu za globálnu ekonomickú krízu, ktorá uvrhla "desiatky miliónov ľudí do chudoby". Bin Ládin a iní predstavitelia al-Kájdy narážali na globálne otepľovanie a globalizáciu už v predošlých odkazoch.

Najnovšia nahrávka je však prvou z dielne bin Ládina, ktorá je špeciálne venovaná tejto téme. Podľa analytikov sa zmenou rétoriky snaží osloviť ľudí mimo okruhu radikálnych moslimov, ktorých poburuje politika USA a Západu.

Bin Ládin vstupuje do svedomia svetovej verejnosti tvrdením, že "nie je správne, aby mudžáhidovia niesli ťarchu v záležitosti, ktorá poškodzuje každého". "Bojkotujte ich, aby ste zachránili seba, vaše majetky a vaše deti pred klimatickými zmenami a žili hrdo a slobodne."

Al-Džazíra odvysielala výňatky z odkazu a zverejnila jeho prepis na svojej internetovej stránke. Pravosť nahrávky nebolo možné nezávisle overiť, hlas sa však podobá na predošlé bin Ládinove odkazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu