Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

Amenhotep III.
Amenhotep III.

BRATISLAVA - V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, 3 000 rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie.

Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. "Iné sochy mali vždy niečo odlomené," uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. "V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené," dodal.

Amenhotep III. v Egypte panoval v rokoch 1387 - 1348 p.n.l. Oblasť, ktorú ovládal, sa rozprestierala od Núbie na juhu až po Sýriu na severe. Vedci ho s pomocou testov DNA a počítačovej tomografie identifikovali ako starého otca Tutanchamóna - faraóna, ktorý sa narodil z incestného manželstva medzi Achnatonom a jeho sestrou.

Hourig Sourouzian uviedol, že Amenhotepovu hlavu, spolu s 83 ďalšími artefaktmi, sa podarilo vykopať v jeho pohrebnom chráme na západnom brehu rieky Níl v Luxore. "Zozbierali sme veľké množstvo sôch z červeného granitu, ktoré kedysi stáli v južnej časti veľkého nádvoria pohrebného chrámu Amenhotepa III.," uviedol Sourouzian a dodal, že časti sochy reštaurujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu