Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muži potrebujú vitamín D, inak ich sex nebaví

Ilutračné foto
Ilutračné foto

ŠTAJERSKÝ HRADEC - Vedci z lekárskej univerzity v Štajerskom Hradci prišli na to, že by za nízkou hladinou pohlavného hormónu testosterónu u mužov mohol byť nedostatok vitamínu D.

Odborníci teraz chcú overiť, či by nebolo možné hormonálnu liečbu nahradiť vitamínovou terapiou. Informoval o tom server kurier.at. Podľa šéfky bádateľského tímu Barbary Obermayerovej - Pietschovej je na konci zimy hladina testosteronu v krvi výrazne nižšia ako v lete. Odborníci prišli na to, že by za sezónnymi hormonálnymi výkyvmi mohol byť vitamín D. Ten si telo vytvára samé. Potrebuje k tomu slnečný svit, ktorého je v zime nedostatok. "Existujú veľmi silné paralely v zmenách koncentrácie testosterónu a vitamínu D v krvi, že sa dá vychádzať z toho, že tu je súvislosť," uviedla Obermayerová-Pietschová.

Výsledok musia ešte potvrdiť ďalšie štúdie, ktoré potrvajú do budúceho roku. Po nich by malo byť jasné, či vitamínová terapia dokáže v tele doplniť aj nedostatok testosteronu. Podľa expertky by to bola nová a výhodná možnosť liečby rozšíreného problému. Zhruba 20 až 25 percent mužov nad 65 rokov má totiž príliš nízku hladinu testosterónu.

Nedostatok testosterónu sprevádza únava, pokles výkonnosti a nezáujem o sex. Na bruchu sa ukladá tuk a zmenšuje sa podiel svalovej hmoty. Ťažkosti sa často objavujú u ľudí s chorobami srdca a ciev. Štúdie ukazujú, že pri vysokej hladine vitamínu D je riziko týchto chorôb nižšie. "Ešte ale nie jasné, či vitamín pôsobí ako ochrana priamo alebo svojím vplyvom na hladinu testosterónu," uviedla Obermayerová-Pietschová. Chce pokračovať v meraní i u zdravých.

K objavu rakúskych vedcov je ale skeptický urológ z viedenskej Hanuschovej nemocnice. "Či existuje súvislosť medzi množstvom testosterónu a vitamínu D v tele, nie je ešte vedecky potvrdené," povedal pre server lekár. Pochybuje tiež o tom, že koncentrácia pohlavného hormónu má sezóne výkyvy. "Človek je v lete aj v zime nakoniec rovnako sexuálne aktívny," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu