Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lekári varujú, liečba vysokého tlaku vyšla z módy

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Vysoký krvný tlak sa stal v Spojených štátoch chorobou, ktorej liečba vyšla z módy. Uvádza sa to vo varovnej správe amerického Ústavu lekárstva (Institute of Medicine, IOM), ktorú zverejnili vo Washingtone.

Napriek tomu, že na túto chorobu trpí v USA tretina dospelej populácie a percento chorých sa stále zvyšuje, lekári nepostupujú dostatočne dôrazne a vláda nepovažuje hypertenziu za svoju prioritu, usudzujú experti z IOM. Prevencia vysokého krvného tlaku, ktorý je v USA zabijakom číslo dva, je rovnako ako liečba, pomerne jednoduchá.

"Keď sa v našej krajine dožijete dostatočne vysokého veku, stanete sa takmer stopercentne pacientom s hypertenziou. To už stojí za pozornosť," komentovala správu jedna z jej autoriek Corinne Hustenová. Brániť sa pritom nie je nič ťažké. Radí: obmedzte soľ, dodajte telu viac draslíka a občas si zacvičte. Pokiaľ ešte zhodíte okolo piatich kilogramov, máte šancu nerozšíriť armádu ľudí, ktorí na hypertenziu trpia. V USA ich je 73 miliónov a vyše 59 miliónov sa k hranici vysokého tlaku blíži.

Hypertenzia je zradná, pretože pracuje ticho, varujú americkí experti. Ľudia ju väčšinou neregistrujú, pokým choroba ich obehovú sústavu zákerne nepoškodí. Podľa správy IOM je v USA vysoký tlak hlavným faktorom tretiny infarktov, významne sa podieľa na zlyhávaní ľadvín a zohráva zhubnú úlohu aj pri slepote a dokonca demencii. Hlavnými rizikovými faktormi sú okrem veku nadváha, pasívny životný štýl a zlá strava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu