Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dobrému vzdelaniu pripisujeme väčší význam ako v minulosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dobrému vzdelaniu pri dosahovaní úspechu v živote pripisujú Slováci väčší význam ako začiatkom 90. rokov, keď spoločnosť prechádzala významnými zmenami. Zatiaľ čo dobré vzdelanie bolo v roku 1993 na ceste k úspechu podstatné pre zhruba tretinu ľudí, vlani ho za dôležité označili viac ako dve tretiny účastníkov ankety.

Vyplynulo to z prieskumu Slovenskej akadémie vied. Na docielenie úspechu sú pre ľudí rozhodujúce tiež usilovná práca, známosti či ctižiadosť.

"Vnímanie úspechu už nie je vecou náhody, slovenská spoločnosť vie identifikovať faktory, ktoré sú dôležité pre dosiahnutie úspechu," povedal Roman Džambazovič z Univerzity Komenského v Bratislave. Za pozitívum vo vývoji slovenskej spoločnosti označil najmä nárast dôležitosti dosiahnutého vzdelania.

"Vzdelanie sa stáva výťahom alebo určitou poisťovňou pre dosiahnutie životného úspechu," dodal. Úspech si však ľudia podľa Džambazoviča spájajú s viacerými faktormi - ľudským kapitálom, politickými známosťami či konexiami na správnych miestach, ale aj pohlavím a náboženským vyznaním.

"V roku 2009 došlo k nárastu vo všetkých faktoroch pre docielenie životného úspechu," dodal. Usilovnú prácu označilo za dôležitú pre úspešný život 75,2 percenta opýtaných, ctižiadosť a ambície sú podstatné pre 73 percent oslovených, čo je o necelú štvrtinu viac ako v roku 1993. Poznať správnych ľudí považuje za dôležité pri dosahovaní úspechu 68,3 percenta účastníkov ankety, politické známosti sú pri docielení úspechu podstatné pre takmer polovicu opýtaných, čo je o 23,1 percentuálneho bodu viac ako pred 16 rokmi.

Najvýznamnejší nárast oproti minulosti zaznamenali okrem vzdelania, ambícií a politických známostí tiež to, či človek pochádza z prosperujúceho regiónu (55,6 percenta opýtaných) a bohatí rodičia (38,3 percenta). Väčšina ľudí má podľa ankety o rozvrstvení spoločnosti nelichotivú predstavu, takmer 40 percent opýtaných vníma spoločnosť ako pyramídu s málopočetnou elitou a strednou triedou a veľkou skupinou ľudí na spodku spoločnosti.

Viac ako tretina opýtaných uprednostnila pyramídu s malou elitou na vrchole, s viacerými ľuďmi uprostred a väčšinou na spodku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu