Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Česi majú najradšej seba a Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

PRAHA - Česi majú radi sami seba. Z ostatných národov len o niečo menej sympatií prechovávajú k Slovákom. Rebríček obľúbenosti národností uzatvárajú Palestínčania a Iračania.

Z výsledkov prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktorý zverejnil portál iDNES.cz. vyplýva, že "Slováci sú aj po sedemnástich rokoch od rozdelenia spoločnej federácie vnímaní ako nám jednoznačne najbližší národ, ktorý vlastne ani nie je príliš bratý ako cudzí."

Tretí najobľúbenejší národ sú pre Čechov Francúzi. Pozitívny vzťah majú aj k Švédom, Angličanom, Rakúšanom, Grékom, Poliakom alebo Američanom. U posledných obľuba oproti minulému roku mierne stúpla. Dôvodom mohlo byť zrušenie plánov na umiestnenie časti amerického protiraketového štítu v Česku, ktorý česká verejnosť nepodporovala, poznamenáva CVVM.

Naopak na chvoste rebríčka popularity skončili Afganci, Palestínčania a Iračania. "Z dlhodobého hľadiska sú to hlavne národnosti z oblastí aktuálne prebiehajúcich či nedávnych konfliktov, často spájaných s terorizmom, u ktorých bol zaznamenaný výrazný prepad sympatií," uviedla spoločnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu