Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za najvýznamnejší považujeme konflikt s Rómami

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Za najostrejší konflikt v spoločnosti považujú Slováci rozpory medzi väčšinovým obyvateľstvom a príslušníkmi rómskeho etnika či spoluobčanmi maďarskej národnosti. Vyplynulo to zo sociologického prieskumu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Najväčšie napätie v etnických vzťahoch pociťujú mladí ľudia do 30 rokov, s rastúcim vekom miera vnímaného napätia výrazne klesá. So svojím životom sú spokojné takmer dve tretiny ľudí, viac Slováci ako Maďari či Rómovia.

Viaceré skoršie prieskumy potvrdili, že predsudky voči Rómom či Maďarom žijúcim na Slovensku sa prehlbujú. Od nástupu vlády Roberta Fica (Smer-SD) do úradu v júli 2006 sa tiež zhoršili vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom.

"Najväčšia miera spoločenského napätia sa spája so vzťahom Rómovia a nerómovia, nasleduje vzťah Slováci verzus Maďari," povedal Ján Bunčák z Univerzity Komenského v Bratislave. Upozornil, že napätie medzi Maďarmi a Slovákmi najväčšmi vnímajú obyvatelia Žilinského kraja, ktorí s príslušníkmi maďarského etnika prichádzajú do kontaktov zriedkavejšie ako Slováci na juhu krajiny. "Napätie Slováci - Maďari je výrazne spolitizované," dodal.

Napätie medzi Rómami a majoritným obyvateľstvom vnímajú podľa Bunčáka stále viac Rómovia, ktorí boli v minulosti pri posudzovaní svojho postavenia v spoločnosti pasívni. "Príslušníci rómskeho etnika začínajú byť nespokojní so svojím miestom v spoločnosti," uviedol Bunčák.

Treťou najvážnejšou príčinou napätia v spoločnosti sú podľa prieskumu sociálne konflikty medzi "vrcholom" a "spodkom" spoločnosti. "Väčšina obyvateľov Slovenska pociťuje napätie vo vzťahu k vrchnosti - či už vo všeobecnosti alebo vo vzťahu medzi manažmentom a zamestnancami," poznamenal Bunčák. Ojedinele sa podľa neho vyskytuje konflikt medzi bohatými a chudobnými ľudmi.

Za zanedbateľnú označil Bunčák mieru konfliktov medzi starými a mladými, mužmi a ženami či medzi pracujúcimi a dôchodcami. "Sociálne napätie je obmedzené, vystupuje v malej miere," doplnil.

So životom sú na Slovensku spokojné dve tretiny opýtaných. Naopak, nespokojnosť pociťuje tretina oslovených. Slováci sú tradične najviac spokojní s rodinným životom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu