Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové umelé tepny môžu zachrániť život

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Začiatkom tohto roka sa vo Veľkej Británii uskutočnia prvé pokusné testy s novým druhom umelých tepien na ľuďoch. Hlavnou úlohou týchto cievnych transplantátov je nahradiť poškodené vencové srdcové tepny a tepny v dolných končatinách, čím by sa výrazne znížil počet amputácií nôh a srdcových infarktov.

Vedci z londýnskej Royal Free Hospital vyvinuli pomocou nanotechnológií z polymérov náhradnú artériu, pričom materiál má schopnosť napodobňovať prirodzené pulzovanie ľudských ciev a je odolný voči vytváraniu krvných zrazenín. Nová artéria je pevná, ohybná a pulzuje v rovnakom rytme ako srdce. Do tohto transplantátu okrem toho implantovali niekoľko druhov špecifických molekúl, ktoré majú rôzne úlohy. Niektoré napríklad podporujú kmeňové bunky, aby pokryli jej povrch, čím sa zvyšuje schopnosť opravenia poškodenej cievy.

Ak budú testy úspešné, môže tento vynález pomôcť množstvu pacientov s cievnymi ochoreniami, ktorým súčasné metódy nedokážu pomôcť. V súčasnosti sa používajú buď plastové náhradné cievy, ktoré však nie sú príliš vhodné pri transplantovaní menších ciev, alebo priamo žily z nôh pacientov. Množstvo ľudí však nemá vhodné žily na transplantáciu, čím sa zvyšuje riziko amputácií alebo infarktu.

Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu