Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pohlavie myši zmenili vypnutím jedného génu

ilustračné foto
ilustračné foto

HEIDELBERG - Pohlavie nie je pevne dané od narodenia. Vedcom sa ho podarilo zmeniť genetickým zásahom na pokusných myšiach. Vypnutím génu FoxL2, ktorý je spoločný všetkým cicavcom, sa bunky vaječníkov premenili na samčie bunky produkujúce testosterón.

Premena vaječníkov na bunky s testosterónom však u cicavcov neznamená, že by samička začala chrliť spermie, alebo sa naopak samce vyvinuli plodné vaječníky. Pevné určenia pohlavia sa zakladalo na párovaní chromozómov otcovskej a materskej DNA, ktoré je XY u samčích a XX u samičích potomkov.

"Brali sme to ako fakt, že pohlavie je dané od narodenia s tým, že máme vaječníky alebo semenníky," povedal Robin Lovell-Badge, ktorý bol súčasťou výskumného tímu v Európskej laboratóriu molekulárnej biológie v Heidelbergu.

Vedci tiež tvrdia, že odhalenie funkcie génu vyvracia aj ďalšiu biologickú dogmu, že základné pohlavie zárodkov je samičie-ženské. Teda, že všetky embryá začínajú ako ženské a pohlavie je určené geneticky.

Objav otvára cestu k vysvetleniu, prečo vykazujú ženy v niektorých prípadoch typicky mužské fyzické znaky, či už ide o ochlpenie, stavbu tela, alebo hlbší hlas, alebo naopak ženské správanie a zjav u mužov.

Objav fungovania génu FoxL2 potenciálne ponúka cestu k prirodzenejšej zmene pohlavia. V súčasnosti sa pohlavné znaky oboch pohlaví odstraňujú chirurgicky a kombinujú sa s hormonálnou liečbou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu