Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tajní agenti musia viesť dvojitý život a klamať aj rodine

Slovenská informačná služba
Slovenská informačná služba (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Príslušníci tajných služieb musia viesť dvojitý život a klamať aj svojim príbuzným. Nesmú sa verejne ani politicky angažovať, ani podnikať.

Ich platy pritom vraj nie sú príliš vysoké, svoju prácu musia robiť hlavne preto, že ich baví, tvrdili bývalí spravodajskí dôstojníci na sympóziu Ľudský faktor v spravodajských službách.

"Človek, ktorý vstúpi do spravodajskej služby, sa stretáva s istými obmedzeniami ako občan aj ako človek," povedal predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov Igor Cibula. Tajní agenti, ktorých úlohou je získavať informácie o tom, čo by mohlo ohroziť politické a ekonomické ciele Slovenska, musia vedieť udržať tajomstvo.

Musia príbuzným klamať o svojej práci a tvrdiť, že robia v súkromnej firme či na úrade. Doma večer sa tak podľa Cibulu nemôžu ani pochváliť, čo sa im podarilo v práci. Nesmú tiež verejne vyjadrovať svoj názor, napríklad protestovať, ak v blízkosti ich domu začnú stavať skládku.

Rôzne obmedzenia však podľa viacerých bývalých pracovníkov tajných služieb nie sú kompenzované platmi. "Platy nie sú príliš vysoké, stále dosť príslušníkov odchádza do súkromného sektora, alebo si založia vlastný podnik," tvrdil exriaditeľ maďarskej rozviedky Kálmán Kocsis. V susednom Česku sú vraj ich platy mierne nadpriemerné. Na Slovensku bol v roku 2008 plánovaný priemerný mzdový výdavok na jedného zamestnanca Slovenskej informačnej služby 37.366 Sk (1240,3 eura).

Príslušníci tajnej služby tiež nesmú byť členmi politických strán. Politika a tajné služby sú však úzko prepojené. Každá vládna garnitúra si totiž do čela tajnej služby dosadzuje svojho nominanta. Napríklad SIS v súčasnosti riadi zástupca Smeru-SD Jozef Magala, v minulosti podliehala KDH či HZDS. Bývalí riadiaci pracovníci tajných služieb, Cibula i Kocsis tvrdia, že vo vyspelých demokraciách to už možné nie je.

V tajných službách pracujú ľudia rôznych profesií od učiteľov, filozofov až po stavebných inžinierov. Často však hľadajú spolupracovníkov aj medzi novinármi, ktorých povinnosťou je písať nezaujato a nestranne. Napríklad bývalý novinár Peter Tóth neskôr pôsobil ako riaditeľ kontrarozviedky SIS. Cibula, ktorý sám začínal ako novinár a zároveň príslušník tajnej služby, v tom však problém nevidí. "Ich spravodajské aktivity sa netýkajú toho, čomu sa venujú ako novinári. Nemajú donášať o kolegoch či politikoch," tvrdil. Naopak, práve s predsudkami o donášaní podľa neho často zápasia tí, ktorých z tajnej služby prepustili a preto si ťažšie hľadajú prácu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu