Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Slovákov sa demokracia u nás zrodila aj s pomocou iných krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Názory mladých Slovákov na to, či sa demokracia v krajine zaviedla s pomocou iných krajín alebo bez nej, sa rozchádzajú. Pomoc iných krajín priznalo 42 percent, 40 percent si myslí, že sa to podarilo najmä vlastnými silami. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) spolu s ďalšími organizáciami Višegrádskej štvorky, ktorý robili v októbri medzi mladými ľuďmi v krajinách V4.

Spomedzi Maďarov považuje pomoc iných krajín za kľúčovú 46 percent respondentov, v Česku je tretina a v Poľsku štvrtina opýtaných presvedčená, že ju vybudovali vlastnými silami. Väčšina mladých Slovákov je za to, aby krajina pomáhala pri zavedení a budovaní demokracie v iných krajinách, súhlasí 59 percent, väčšinou vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí. Poliaci ich pritom predbehli o 18 percentuálnych bodov. Horšie dopadli ďalšie dve krajiny.

S odovzdávaním skúseností súhlasí polovica opýtaných mladých Čechov, no v Maďarsku je 57 percent mladých ľudí proti. Väčšina mladých Slovákov, ktorí súhlasia s odovzdávaním skúseností z transformačného procesu, podporuje SDKÚ-DS. Nasledujú priaznivci strán Most-Híd, SMK a Smer-SD. Na posledných miestach skončili SNS, KDH a ĽS-HZDS. "Málokto si uvedomuje, akú úlohu hrali USA a západoeurópske krajiny pri zvrhnutí totalitných režimov pred 20 rokmi a túto štafetu teraz prevzali práve Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko," vyhlásil výkonný riaditeľ Centra pre politické štúdiá pri Stredoeurópskej univerzite v Budapešti Jeff Lovitt.

Krajiny V4 v oblasti rozvojovej pomoci považujú práve vlastné skúsenosti z transformačného procesu za svoju veľkú výhodu. Staré donorské krajiny totiž toto know-how nemajú, krajiny V4 sa preto chcú orientovať najmä na podobné projekty. Slovensko má množstvo projektov, pri ktorých využíva skúsenosti z demokratizačného a integračného procesu, najmä v krajinách západného Balkánu - Srbsku, Bosne a Hercegovine či Čiernej Hore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu