Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bratislavská ZOO získala na 14 mesiacov ľadového medveďa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najväčšieho predátora krajiny večného snehu a ľadu môžu oddnes obdivovať návštevníci zoologickej záhrady v Bratislave. Jej zvieraciu ríšu totiž obohatil na 14 mesiacov samec medveďa bieleho, ktorého previezli zo zoo v Brne.

Jeho partnerka v Česku totiž očakáva potomstvo. V bratislavskej zoo bol naposledy ľadový medveď pred viac ako 30 rokmi. V súčasnosti v žiadnej zo štyroch väčších slovenských zoo tieto mäsožravé šelmy nie sú. "Jeho partnerka v Brne bude každú chvíľu rodiť a tamojšia zoologická záhrada nemá pre neho priestor," povedala riaditeľka bratislavskej zoo Miloslava Šavelová. Vo voľnej prírode podľa nej samica vychováva mláďa sama.

"Samec by mohol ohroziť život toho mláďaťa," dodala. Zoo upravila pre nový prírastok výbeh, v ktorom predtým žil medveď hnedý. Toho presunuli do vedľajšieho priestoru. "Po príchode si všetko značkoval, nebolo na ňom badať veľkú nervozitu," tvrdila riaditeľka. Transport, potravu, prípadné veterinárne ošetrenie bude podľa Šavelovej platiť brnianska zoo, ktorá si šelmu odvezie späť po tom, čo jeho partnerka odchová potomstvo.

Zoo v hlavnom meste údajne uvažuje o zaobstaraní polárneho medveďa nastálo. Šavelová však nespresnila od kedy, závistí to vraj najmä od peňazí. "Určite chceme biele medvede, ale neuvažovali sme o nich teraz, až keď vybudujeme vhodné chovné zariadenie," poznamenala. Bratislavský zoo park, ktorý vlani navštívilo 301.383 ľudí, si od nového návštevníka sľubuje zvýšenie návštevnosti.

"Myslím, že biely medveď je atraktívny, patrí medzi ohrozené druhy. Na Slovensku žiadny iný nie je, tak si myslím, že návštevníci si ho prídu aj v zime pozrieť," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu