Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Začalo sa s prípravami na sčítanie medveďov

Ilustračná foto
Ilustračná foto

BRATISLAVA - Štátna ochrana prírody začala s prípravami na sčítanie medveďov, ktoré chce financovať z eurofondov. Peniaze zatiaľ ŠOP definitívne nezískala, jej zástupcovia však dúfajú, že o projekte ministerstvo životného prostredia rozhodne v najbližších týždňoch.

Počty šeliem žijúcich v slovenských horách majú napomôcť vyriešiť nezhody ochranárov a lesníkov, ktorí sa dlhodobo sporia o potrebe regulácie počtu týchto zvierat.

"Niektoré aktivity, napríklad veľkoplošné sčítanie vo Veľkej Fatre, sme už aj urobili. To je finančne nenáročná aktivita," povedal Vladimír Antal zo ŠOP. Aké boli závery, však neuviedol. Výsledky priameho pozorovania sa využijú údajne pri porovnávaní so získanými závermi z pripravovaného projektu. "Je to však len taká podporná aktivita, lebo každú jednu metódu je treba overiť, otestovať," dodal.

Podľa odhadov žije na Slovensku 700 až 900 medveďov. Medvede by sa mali podľa skorších informácií ochrany prírody spočítať najmä pomocou analýzy ich DNA. Odborníci chcú vzorky získať napríklad z trusu zvierat. Keďže každý jedinec má jedinečnú DNA, malo by skúmanie zabrániť, aby sa trus jedného zvieraťa považoval za výlučky viacerých kusov.

Antal sa obáva, že ak projekt nebude schválený v najbližšom čase, mohlo by to ohroziť ich úsilie. "Lebo potom je už strašne krátky čas na to," zdôraznil.

O projekte Výskum a monitoring veľkých šeliem a mačky divej na Slovensku plánuje ministerstvo životného prostredia rozhodnúť tento mesiac. "V prípade jeho schválenia bude následne podpísaná zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku," reagovalo tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia. Projekt v hodnote 2,1 milióna eur (63,26 milióna Sk) by chceli pracovníci ŠOP odštartovať do zimy a ukončiť do konca roku 2012.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu