Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napoleonská vojna v Bratislave prilákala stovky zvedavcov

200. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom.
200. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom.

BRATISLAVA - Kúdoly pušného prachu, delostrelecké salvy, súboje pechoty či vojenskí hodnostári na koňoch dnes pripomenuli niekoľkým stovkám zvedavcov v bratislavskom Sade Janka Kráľa obdobie napoleonských vojen.

Obliehanie v tých časoch hlavného mesta Uhorska vojskami francúzskeho cisára, ktoré sa na rovnakom mieste odohralo pred dvesto rokmi, predviedlo zhruba 250 dobrovoľníkov v kópiách dobových uniforiem.

Rekonštrukcia bitky, počas ktorej v roku 1809 vyhorela Petržalka (vtedajší Engerau), prilákala napriek dažďu deti i dospelých. Hoci ešte v piatok nebolo isté, či sa akcia pre rozvodnený Dunaj v jednom z najstarších verejných parkov Európy uskutoční, rieka cez noc začala klesať a do skutočného dejiska niekdajších bojov už od rána prúdili nadšenci histórie. "Park počas dňa navštívilo asi osem až desať tisíc ľudí," povedal hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

Dobrovoľníci najmä zo Slovenska, Česka a Rakúska v parku od rána predvádzali ukážky niekdajšieho vojenského výcviku či dokončovali vojenské tábory. Návštevníci mohli obdivovať nielen precízne vypracované kostýmy, ale aj kópie historických zbraní. Keďže súčasťou obliehania bola aj delostrelecká paľba, počas ktorej údajne zhorelo vyše 120 domov, na petržalskom nábreží nechýbali ani delá.

Súboj vojakov vedených jedným z najvýznamnejších generálov histórie s rakúskou armádou sprevádzali ohlušujúce výstrely z karabín a ostrý zápach pušného prachu. Asi po hodine zostali na bojisku ležať desiatky "ranených" a "mŕtvych". "Bratislavu však napoleonské vojská nikdy nedobyli," poznamenal historik Vladimír Tomčík.

Vyše mesiac trvajúca vojna pred dvoma storočiami nemala víťaza. Vojaci pod vedením Rakúska Francúzom statočne odolávali, boje sa skončili až podpisom prímeria. Postup napoleonských vojsk podľa historika sťažovali aj viaceré dunajské ramená, ktoré sa vtedy kľukatili na pravom brehu mesta. Keďže Rakúsko bolo napokon v bitke na Moravskom poli pri mestečku Deutsch Wagram porazené, jeho vojaci sa museli stiahnuť aj z Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu