Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci majú test, čo určí riziko vzniku rakoviny pľúc

(Zdroj: Jupiterimages)

WELLINGTON - Vedci na Novom Zélande dnes oznámili, že vyvinuli prvú metódu na určenie rizika vzniku rakoviny pľúc u fajčiacich i nefajčiacich ľudí.

Test spája výsledky analýz DNA s ďalšími rizikovými faktormi - vek, ochorenia ako bronchitída a emfyzém, či rodinná anamnéza rakoviny pľúc. "Všetci fajčiari čelia zvýšenému riziku vzniku rakoviny pľúc a ďalších vážnych zdravotných problémov, ale riziko niektorých ľudí je oveľa vyššie ako iných," uviedol profesor univerzity v Aucklande Robert Young. "S týmto testom budú lekári schopní určiť ľudí s najvyšším rizikom, kým ešte bude čas im pomôcť," vysvetlil.

Test zahŕňa pacientovo alebo pacientkino DNA získané z výteru úst. S identifikáciou vysoko rizikových ľudí je možné zabezpečiť im pravidelné monitorovanie, a tým aj skoré zachytenie ochorenia. Cieľom prístroja však nie je identifikovať fajčiarov s malou pravdepodobnosťou vzniku rakoviny, ktorí môžu "veselo fajčiť ďalej". Fajčiaci ľudia majú 20- až 30-krát vyššie riziko vzniku rakoviny pľúc v porovnaní s nefajčiacimi a približne u jedného z desiatich fajčiarov sa toto ochorenie vyvinie.

Rakovina pľúc spôsobila v roku 2005 každé ôsme úmrtie na svete a na Slovensku pribudne ročne asi 2000 nových ľudí s týmto ochorením. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie patrí rakovina pľúc medzi najzhubnejšie typy rakoviny a spôsobuje úmrtie rovnakého počtu pacientov a pacientok ako rakovina prsníka, hrubého čreva a prostaty dohromady. Príčinou vysokého počtu úmrtí je aj neskoré zachytenie ochorenia.

Medzi príznaky tejto choroby patrí dlhotrvajúci suchý kašeľ, zmena charakteru chronického kašľa u fajčiacich ľudí, zápaly pľúc, ktoré nereagujú na liečbu antibiotikami, alebo sa často opakujú na tom istom mieste, bolesť v hrudníku, vykašliavanie krvi, chrapľavosť a opuchnutie krčných žíl, dýchavičnosť, únava, nechutenstvo, pokles hmotnosti alebo úbytok telesných síl bez zjavnej príčiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu