Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kvôli rakovine prišiel o papilárne línie prstov

BRATISLAVA - Na letisku v USA zadržali na niekoľko hodín cestujúceho zo Singapuru chorého na rakovinu, ktorému nemohli odobrať odtlačky prstov. Papilárne línie na bruškách prstov mužovi zmizli zrejme z dôvodu lieku, ktorý užíval. O prípade informoval v odbornom časopise Annals of Oncology pacientov lekár Tan Eng Huat. Pacientom užívajúcim rovnaký liek poradil mať so sebou list od svojho lekára, keď cestujú do USA.

Liek Capecitabine sa užíva pri liečbe rakoviny v oblasti hlavy a krku, prsníka, žalúdka a hrubého čreva a konečníka. Jedným z vedľajších účinkov sú chronické zápaly dlaní a chodidiel, olupovanie a krvácanie pokožky, vznikajúce vriedky a pľuzgiere, takzvaný hand-foot syndróm. "To môže po čase viesť k vyhladeniu odtlačkov prstov," napísal v článku Tan z onkologického oddelenia v Národnom centre pre liečbu rakoviny v Singapure.

Šesťdesiatdvaročný pacient trpel na rakovinu v oblasti hlavy a krku, ktorá sa rozšírila, reagoval však dobre na chemoterapiu a Capecitabine bral proti návratu choroby. "Po viac ako troch rokoch užívania lieku šiel do Spojených štátov navštíviť príbuzných," uviedol Tan.

Horná vrstva na bruškách prstov je podľa lekára tá, ktorá je potrebná na odtlačky prstov, pri jej úbytku dochádza k ich vyhladeniu. "Teoreticky, keď prestanete liek užívať, vrstva sa obnoví, ale len obmedzene. Nikto nevie, ako často dochádza k podobným prípadom medzi pacientmi užívajúcimi tento liek a nikto nevie, ako dlho musí liek užívať, kým pacient stratí odtlačky," dodal Tan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu