Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ľudia si hľadajú partnerov podľa odlišností

BRATISLAVA - Ľudí priťahujú protiklady. Podľa brazílskej štúdie je veľká pravdepodobnosť, že si človek vyberie partnera alebo partnerku s odlišnou genetickou výbavou. Vedecký tím tvrdí, že oblasť DNA rozhodujúca o imunitnom systéme je u manželských párov odlišnejšia ako u náhodne vybraných dvojíc.

Pravdepodobne ide o evolučnú stratégiu na zabezpečenie zdravej reprodukcie, pretože genetická rôznorodosť je u potomstva výhodou, uviedla Maria da Graca Bicalho a jej tím z University of Paraná v Brazílii.

"Hoci sa zdá, že ľudia si vyberajú partnerov na základe podobných vlastností, náš výskum jasne ukázal, že sú to rozdiely, ktoré sa starajú o úspešnú reprodukciu a že podvedomý sklon mať zdravé deti je dôležitý pri výbere partnera," uviedla Bicalho vo vyhlásení. Podľa jej slov nie je jasné, aké signály priťahujú človeka k inému človeku, ktorý je geneticky odlišný, ale naznačila, že svoj význam by tu mohla mať vôňa alebo črty tváre.

Tím porovnával genetické údaje 90 zosobášených dvojíc a 152 náhodne vybraných párov. Podľa štúdie majú manželské páry značne rozdielnejší MH komplex, teda jeden zo systémov histokompatibility.

"Rodičia s rozdielnymi (genetickými oblasťami) môžu potomkom zabezpečiť lepšiu šancu na ochranu pred infekciami, pretože gény ich imunitného systému sú rôzne," uviedli autori. "Ak MH komplex neovplyvňuje výber partnerov, očakávali by sme, že výsledky u párov by boli v oboch skupinách podobné," uviedla Bicalho. Prezentácia výsledkov štúdie je súčasťou dnešnej konferencie Európskej spoločnosti pre genetiku človeka vo Viedni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu