Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Linka istoty? Najviac pri problémoch s láskou

BRATISLAVA - Na Linku detskej istoty UNICEF-u 116 111 zavolá denne približne sto mladých Slovákov, z toho najviac, asi dvanásť, sa chce s odborníkmi poradiť o láske. Desať detí volá buď pre rodinný problém alebo sa potrebujú s niekým porozprávať o tom, čo prežívajú, či o svojich bežných zážitkoch.

Šesť volajúcich rieši školské problémy - strach zo skúšania, ako si opraviť známku, kam ísť na strednú školu, ale i pocity krivdy v hodnotení či záškoláctvo. Päť dospievajúcich hľadá informácie a poradenstvo v oblasti sexuálneho dozrievania, dievčatá potrebujú poradiť aj v gynekologických otázkach.

Ďalší riešia svoje osobné a emocionálne problémy. Tri deti majú problémy medziľudských vzťahov hlavne v ich rovesníckej skupine a asi dvaja volajúci sa každý deň na linku obracajú s problematikou závislostí - ide najmä fajčenie, alkohol, ale i mäkké a tvrdé drogy a objavuje sa i patologické hráčstvo.

Dve deti sa zdôveria s ponižovaním ich ľudskej dôstojnosti. Je to syndróm CAN – zanedbávanie, zneužívanie a týranie dieťaťa. Informovala o tom Anna Beňová z UNICEF-u. Linka detskej istoty (LDI) 116 111 je národným projektom organizácie UNICEF Slovensko od roku 1996. LDI je prvou telefonickou linkou, špecializovanou na problematikou detí a mládeže na Slovensku.

Ako jediná poradenská linka pracuje v nepretržitej prevádzke vrátane víkendov a sviatkov, je bezplatná, anonymná a odborne garantovaná. Jej hlavným cieľom je možnosť okamžitého telefonického kontaktu dieťaťa pri potrebe komunikácie alebo konkrétnej pomoci v krízovej alebo stresujúcej situácii. Rozhovor vedie odborník, schopný kvalifikovane usmerniť dialóg a poskytnúť dieťaťu vhodné informácie.

UNICEF (United Nations Children´s Fund / Detský fond OSN) vznikol v roku 1946 na pomoc deťom v Európe a Ázii po skončení druhej svetovej vojny a v roku 1953 sa stal Detským fondom OSN. UNICEF propaguje a ochraňuje práva detí na celom svete, dohliada na dodržiavanie práv detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa a pomáha deťom v rozvojových krajinách prežiť a rozvíjať sa, od raného detstva cez obdobie dospievania.

UNICEF od začiatku nie je financovaný z fondov OSN a ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, firiem a ďalších podporovateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu