Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čínska vláda sa internetu neobáva, ale YouTube zablokovala

(Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska vláda sa podľa ministerstva zahraničných vecí internetu neobáva, prístup na populárny portál YouTube však podľa všetkého zablokovala. Pre užívateľov, často vyhľadávajúcich stránky s kritickým obsahom vlády komunistickej strany, je nedostupný od pondelka večer.

"Mnohí ľudia majú nesprávny dojem, že čínska vláda sa obáva internetu. V skutočnosti je to naopak," vyhlásil hovorca čínskeho rezortu diplomacie Čchin Kang. Ako zdôraznil, 300 miliónov užívateľov internetu a 100 miliónov blogov poukazuje na to, že "internet v Číne je dostatočne prístupný, ale tiež musí byť zákonne regulovaný s cieľom zabrániť šíreniu škodlivých informácií, ako aj z dôvodu národnej bezpečnosti."

Hovorca dodal, že o zablokovaní prístupu na YouTube nevedel. Prístup na portál bol neistý už začiatkom marca, keď bolo prvé výročie tibetských masových protestov proti čínskej nadvláde. Počas januárových zásahov čínske úrady zablokovali stovky čínskych stránok, vrátane populárneho blogu s podporným obsahom Tibeťanom.

Podľa analytikov je to ďalší prejav snahy potlačiť disent v roku významných udalostí, ako je 20. výročie krvavého zásahu na námestí Ťien an-men.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu