Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vypustili teleskop, ktorý bude hľadať planéty podobné Zemi

HOUSTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok vypustil do vesmíru teleskop, ktorého úlohou bude hľadať planéty podobné Zemi mimo Slnečnej sústavy.

Raketa Delta II s vesmírnym teleskopom Kepler odštartovala z Mysu Canaveral na Floride o 22:49 miestneho času (sobota 4:49 SEČ). Prístroj bude počas nasledujúceho tri a pol roka zhromažďovať údaje z oblasti súhvezdí Labuť a Lýra, kde by sa malo nachádzať asi 100 tisíc hviezd podobných Slnku.

"Táto misia sa pokúša dať odpoveď na otázku, ktorá je stará ako sám čas - Sú tam vonku ďalšie planéty ako tá naša?" uviedol Ed Weiler, zástupca správcu Direktoriátu NASA pre vedecké misie. "Nie je to len vedecká misia, je to historická misia," dodal.

Projekt s nákladmi okolo 600 miliónov dolárov (474 mil. eur) je prvým pokusom NASA pátrať takýmto spôsobom po planétach podobných Zemi v iných častiach Mliečnej dráhy. Kritériami podobnosti budú správna vzdialenosť od príslušnej hviezdy a teplota umožňujúca prítomnosť kvapalnej vody potrebnej pre život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu