Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zachránia "Hubbla" za 58 miliárd?

CAPE CANAVERAL - Zastaraná technika, vybité energetické články a ďalšie problémy ohrozujú osud najúspešnejšej misie americkej NASA - Hubblovho teleskopu. Ak sa totiž neprijmú kroky na jeho opravu, ďalekohľad krúžiaci na obežnej dráhe Zeme do konca roka 2007 zanikne.

Rozsiahla štúdia o možnostiach NASA na opravu Hubblovho teleskopu naznačuje, že projekt vyslania robota, ktorý by predĺžil jeho životnosť do roku 2013, by mohol v prepočte stáť až 58 miliárd korún. Pritom šance na úspech tejto misie sú polovičné. Spoločnosť Aerospace Corp., ktorá štúdiu vypracovala, preto Americkej národnej agentúre pre letectvo a vesmír odporúča zaužívaný spôsob - vyslanie kozmonautov "opravárov".

Ako však štúdia upozorňuje, takáto misia by mohla ohroziť životy kozmonautov, keďže na ďalekohľade pre nich neexistuje bezpečné miesto v prípade núdze. Aby sa však NASA rozhodla nainštalovať najnovšie technológie na úplne nový vesmírny ďalekohľad, odporučili odborníci vyslanie "lacnej" sondy, ktorá by teleskop nasmerovala tak, aby jednoducho padol do vôd oceánu. NASA sa k osudu teleskopu zatiaľ nevyjadrila.

Prvý optický ďalekohľad na obežnej dráhe Zeme dostal meno po americkom astronómovi Edwinovi P. Hubblovi (1889 - 1953), ktorý potvrdil "rozpínavosť" vesmíru, čo poskytlo základ pre teóriu Veľkého tresku.

Údaje a fakty:

Dĺžka: 13,2 metra
Váha: 11 110 kilogramov
Maximálny priemer: 4,2 metra
Cena: 1,5 miliardy dolárov (43,5 miliárd korún)
Štart: 24. apríla 1990 pomocou raketoplánu Discovery
Predpokladaná životnosť: 20 rokov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu