Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po ISS sa zrejme prechádza pavúk, ktorý utiekol z prepravky!

(Zdroj: SITA)

NEW YORK – Astronauti na palube Medzinárodnej kozmickej stanice (ISS) zrejme majú neobyčajného spolubývajúceho. Jeden z dvoch pavúkov, ktorý na ISS doputoval minulý týždeň raketoplánom Endeavour, zmizol zo svojej prepravky. Napísal to na svojich internetových stránkach denník The Times.

V snahe zmierniť obavy, že by zmiznutý arachnid mohol niekde na stanici spôsobiť škody, trvajú manažéri NASA na tom, že pavúk sa tak celkom nestratil – len ho nevedia nájsť.

„Neveríme, že by sa mu podarilo utiecť z nákladného priestoru,“ uviedol námestník riaditeľa programu ISS Kirk Shireman. "Som si istý, že ho v priebehu nasledujúcich dní nájdeme, ako si niekde pletie sieť,“ dodal.

Astronauti naopak majú pocit, že sa pavúkovi nejakým spôsobom podarilo dostať do prepravky svojho kolegu, od ktorého mal byť počas troch mesiacov trvania experimentu oddelený. Overiť túto hypotézu si ale zatiaľ nemôžu.

Pavúka číslo dve totiž beztiažový stav natoľko zmiatol, že svoju prepravku zaplnil sieťami, aby prestal voľne poletovať. V prepletených sieťových zhlukoch sa preto nedá zistiť, či je v nich jeden alebo oba pavúky.

Pavúky do vesmíru vyslali vedci z Coloradskej univerzity v nádeji, že s ich pomocou dokážu odpovedať na otázku školákov: Ako tkajú pavúky siete vo vesmíre? Odpoveď bude s najväčšou pravdepodobnosťou znieť: Ťažko. "Sieť je viacmenej trojrozmerná a vyzerá, ako by bola jednoducho všade vnútri pavúčej prepravky," hlási Sally Magnusová, ktorá má na starosti vedecký výskum na ISS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu