ŠTOKHOLM - Káva je pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou pracovného dňa. Švédski vedci však upozorňujú, že ľudia, ktorí si tento nápoj pravidelne doprajú v práci, môžu byť vystavení vyššiemu riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení a zvýšenej hladine cholesterolu.
Možno by ste mali zvážiť pitie kávy počas pracovnej prestávky a pre zmenu si dať čaj. Nová štúdia švédskych vedcov totiž zistila, že vo väčšine kávovarov na pracoviskách sa nachádzali vysoké hladiny látok zvyšujúcich cholesterol. Ide o kafestol a kahweol, ktoré sa nachádzajú v kávových zrnách. Experti z Univerzity v Uppsale v spolupráci s Chalmersovou technickou univerzitou odobrali vzorky zo štrnástich kávovarov na rôznych pracoviskách, kde sa používalo päť rôznych značiek kávy. Podľa zistení uverejnených v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases sa koncentrácie líšili v závislosti od prístroja a času. Najvyššiu koncentráciu látok zvyšujúcich cholesterol vykazovali najbežnejší typ kávovaru a káva pripravená v kanvici.
„Z tohto usudzujeme, že proces filtrácie je rozhodujúci pre prítomnosť týchto látok zvyšujúcich cholesterol,“ uviedol šéf tímu David Iggman, informuje portál Euronews. „Je zrejmé, že nie všetky prístroje ich dokážu odfiltrovať. Problém sa však líši medzi rôznymi typmi kávovarov a koncentrácie tiež vykazovali veľké rozdiely v čase. Väčšina vzoriek kávy obsahovala hodnoty, ktoré by mohli reálne ovplyvniť hladinu LDL cholesterolu u ľudí, ktorí kávu pili, ako aj ich budúce riziko kardiovaskulárnych ochorení,“ dodal. LDL alebo lipoproteín je cholesterol často označovaný ako „zlý.“
Filtrovaná káva je vhodnejšia
„Pre ľudí, ktorí pijú veľa kávy každý deň, je jasné, že káva s filtrom alebo iná dobre filtrovaná káva je vhodnejšia,“ pokračoval Iggman. Jeho tím zistil, že používanie papierových filtrov takmer úplne odfiltruje molekuly. Poznamenal však, že na potvrdenie tejto teórie je potrebný ďalší výskum. Cholesterol, ktorý je prirodzene prítomný v tele, sa môže stať problémom, ak je ho príliš veľa. Podľa americkej kliniky Mayo sa môže hromadiť vo forme povlaku v stenách tepien, čím zostávajú tvrdé a zužujú sa. Niekedy sa môže kúsok povlaku uvoľniť a vytvoriť krvnú zrazeninu, ktorá spôsobí srdcový infarkt alebo mŕtvicu.