Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Konzumáciou mastných rýb možno predchádzať strate pamäti

Losos na vínovej omáčke
Losos na vínovej omáčke

KUOPIO (FÍNSKO) - Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti.

Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny omega-3, si tým dokonca znižujú riziko mozgovej príhody. Ako v pondelok uviedli fínski vedci, práve takzvaná tichá mozgová príhoda zväčša zapríčiňuje stratu pamäti či demenciu. "Predošlé výskumy už dokázali, že rybie mäso a rybí olej sú účinné v prevencii proti mozgovej príhode," uviedol Jyrki Virtanen z fínskej univerzity v meste Kuopio.

Nasýtenú kyselinu omega-3 je možné nájsť napríklad v makrele, tuniakovi, sardinkách, lososovi. Virtanen dodal, že tieto druhy rýb riziko znižujú, u rýb pripravených vysmážaním však tento faktor zjavný nebol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu