Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Krátky spánok údajne pomáha pamäti

DÜSSELDORF - Približne šesť minút krátkeho spánku môže byť v istom zmysle ekvivalentom dlhého spánku, pokiaľ ide o pamäťové testy. Nemeckí vedci z univerzity v Düsseldorfe dospeli k záveru, že údajne počas veľmi krátkeho spánku sa pamäťové funkcie neskôr preukážu lepšie než v iných prípadoch.

Otestovali si to na študentoch, ktorým zadali naučiť sa pár slovíčok. Študenti mali hodinovú prestávku pred testom a niektorým z nich nariadili, aby si na pár minút pospali. Ostatní však museli zostať čulí. Po teste zistili, že študenti, ktorí si na niekoľko minúť zdriemli, dosiahli oveľa lepšie výsledky ako ostatní. T

Tím, ktorý viedol doktor Olaf Lahl, sa domnieva, že v momente, keď človek zaspí, spustí sa mozgový proces, ktorý pokračuje bez ohľadu na to, ako dlho bola osoba bdelá. "Podľa nás ide o prípad, keď krátky spánok zapríčiní efektívne zlepšenie fungovania pamäte. Je to dosť unikátny objav, preto k nemu pristupujeme opatrne," uviedol doktor Lahl.

Existuje viacero teórií, ktoré však viac-menej tvrdia opak. Podľa niektorých vedcov je totiž dlhý spánok dôležitý pre mozgovú funkciu a pamäť. Okrem toho, jedna z teórií sa domnieva, že pamäťové procesy sa odohrávajú až po vyše dvadsiatich minútach spánku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu